Anckarström

Anckarström och mordet i Alskogs kyrka

 

Det här är en (av flera versioner) spännande berättelse som kunde ha ändrat hela Sveriges historia.

 

1790 kom Jakob Johan Anckarström från Stockholm till Gotland tillsammans med sin hustru, Gustaviana, och Barthold Rundberg som var gotlänning och god vän till familjen. De reste till Gotland för att titta på några gårdar att köpa.

 

Det var dåligt väder och de kunde inte gå in i Visby, varför de var tvungna att segla norrut längs kusten och gå in i hamnen vid Kyllaj fiskeläge. De tog in hos kalkpatronen och bjöds på middag. Under middagen ville kalkpatronen höra nyheter från Stockholm och om kriget mot Ryssland. Anckarström tänkte att så här långt bort kan man säga vad man vill, så han skvallrade om Kung Gustaf lll och kriget. Han sa att Sveriges officerare var lika korkade som hundar. Sådana uttalanden räknades som majestätsbrott och kunde leda till dödsstraff i slutet av 1700-talet.

 

När reseföljet så småningom kom tillbaka till Visby bodde de hos postinspektör Swan.

Det påstås att när Anckarström fick beskedet att han anklagats för majestätsbrott flydde till Gotska Sandön och sedan vidare till Stockholm. Han fick sedan återvända till Visby i fångbåt och sitta i husarrest hos Swans.

 

I förhörsprotokollen med Anckarström, som finns bevarade än idag, står att läsa att när Anckarström ställdes till svars för att han jämfört officerare med hundar ska ha sagt -

 

“jag menar inte att officerarna är dumma, jag jämförde dem med min egen hund som är mycket klok”.

 

Det påstås att det så kom ett brev från högsta ort i Stockholm som meddelade att Anckarström var känd sedan tidigare och att han “är en ofarlig pratkvarn som de kan släppa”.

 

Anckarström släpptes och reste tillbaka till Stockholm med ett nu mycket större hat till kungen än tidigare och han gick med i en konspirationsgrupp. I mars 1792 skjuter han Konungen Gustaf lll på operamaskeraden i Stockholm. Kungen avlider två veckor senare på grund av de skador han fått.

 

Anckarström avrättas för mordet och strax därefter gifter sig Anckarströms änka Gustaviana och den gotländske vännen, Barthold Rundberg. Genom giftermålet blir Rundberg rik. Det gör att han blir häradshövding i Gotlands södra härad.

Rundberg var glad i starka drycker och han drack och drack och misskötte sina uppdrag som häradshövding och blev till sist avsatt. Han slutade sina dagar som kyrktjuv efter att berusad försökt bryta sig in i Alskogs kyrka där hans egen bror var präst.

 

Det var när Rundberg var på väg upp för en stege mot sakristians fönster som prästen fick syn på honom. Prästen tog sin flintlåsbössa, avlossade ett skott mot tjuven som föll till marken. Prästen sprang fram för att se vem det var och fann Mårten Rundberg, sin egen bror, ligga skjuten i som det berättas, de nedre mansdelarna. Barthold Rundberg vårdades för sina skador men avled efter 14 dagar.

 

Detta är en berättelse som kunde ha ändrat hela Sveriges historia. För om Anckarström inte släppts från Gotland hade Gustav III kanske aldrig blivit skjuten...

 

Denna berättelse letades fram och skrevs ned på detta sätt under projektet “Synliggöra Alskog” 2014.

.